diumenge, 30 de novembre del 2008

TIPUS D'ARTS

Romànic

És un art cristià i es desenvolupa a Europa Occidental. Neix a França i desde allà s'extendrà a la resta de l´Europa Occidental. El podem considerar com el primer art occidental cristià. Cronològicament abarca dels s. X-XII que correspon al feudalisme. És un art fonamentalment destinat a l'esglèsia .

Serà a través dels camins de pelegrinació com es difon l'art romànic per la resta d'Europa. En aquests moments Santiago de Compostela s'ha convertit després de Roma en centre de pelegrinatge, creant el camí de Santiago que passa per Franca i des allà els diferents pelegrins aniran extenent cap a la nord de la Península Ibérica el romànic. Aquesta pelegrinació sortiran les esglèsies o edificis de pelegrinació de l'atenció del peregrí. El romànic està concevut per a ensenyar als creients.



Renaixement


Moviment intel·lectual i estètic dels segles xv i xvi basat en la reivindicació (el renaixement) de la civilització clàssica grecollatina, que comportà la restitució, interpretació i anotació dels textos clàssics, l’assimilació de les idees i els valors que contenen, l’afany d’imitar els seus models literaris, arquitectònics i figuratius amb l’ambició de superar-los, l’exaltació de la dignitat de l’ésser humà i del seu paper a l’univers i una nova ordenació laica de la societat.Durant aquest període es produïren també un conjunt de canvis fonamentals com la introducció de la impremta, que afavorí la circulació ràpida i massiva d’obres i idees; les reformes religioses que s’iniciaren amb Erasme de Rotterdam i Luter i culminaren amb la Contrareforma catòlica; els descobriments geogràfics que permeteren eixamplar el món conegut; la formulació del sistema heliocèntric per part de Copèrnic.

Gotic


Dels segles XII al XV. Època de la reforma del Císter. Més tècniques constructives i menys decoració. Art més humà; el cos és hermós i deixa de ser un instrument de pecat. És un art urbà, es viu a les ciutats, on es viu del comerç i apareix la burgesia. L'exemple per excel·lència de l'arquitectura gòtica és la catedral, encara que també hi ha ajuntament, llotges, etc. (arquitectura civil).
El gòtic es divideix en tres períodes:


  • Període de formació (segona meitat s.XII): arquitectura amb característiques encara romàniques.

  • Període de plenitud (s.XII i s.XIV): màxim esplendor.

  • Període final (s.XV): augmenta extraordinàriament l'ornamentació.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada